Esat DEMİREL
Merhabalar, bloğumda üretim ve kalite kontrol alanında bilgi ve tecrübelerimi sizlerle paylaşmaya çalışıyorum. İş hayatına ve gelişime dair bir çok araştırmamı da bloglarım arasında bulabilirsiniz. Faydalı olması dileğimle.

Kalite Kontrol Sistemlerinin Uygulanışı

Çalıştığımız fabrikalarda, kalite kontrol sistemleri uygulanmaktadır. Bu sistemler, müşteri odaklı ve fabrikanın Kalite Yönetim sistemine bağlı olarak düzenlenir. Kalite tanımına yeni aşina oluyorsanız, bu yazımdan önce Kalite Nedir? yazımı okumanızı tavsiye ederim.

Kalite kontrol sistemleri her fabrika da süreç değişiklik gösterse de, ana hatları aşağıda yazdığım gibidir.

Öncelikle üretimde kullanılacak hammadde ve malzemelerin uygunluğu ile başlanır. Giriş Kalite uygulamaları ile gelen malzeme ve hammaddelerin; belirlenen özellikleri ve ölçüleri, yine belirlenen frekanslarda kontrol edilerek kayıt altına alınır. Uygun olanlar kullanılmak üzere depoya aktarılır, uygunsuzluk durumunda Tedarikçi Kalite Yönetimi uygulamaları devreye girer.

Üretime alınan hammaddelerde, Proses Kalite uygulamaları ile üretim sırasında ürünün doğru çıkması amaçlanır. Bu amaç doğrultusunda üretim esnasında proses parametrelerinin düzenli kontrolü; belirli aralıklarla (saat başı, vardiya başı, vardiyada x defa…) kontrol planına göre sağlanır. Mümkün ve gerekli olan noktalarda SPC (İstatistiksel Proses Kontrol) uygulamaları yapılabilir.

Üretilen parçaların fiziksel kontrolleri; kalibrasyon sistemi içinde uygun ölçüm araçları ile (çelik cetvel, kumpas, tartı, mikrometre, kontrol fikstürleri…) parçanın uygunluk onayı verilir.

Günlük Laboratuvar Kontrolleri; belirlenmiş frekanslarda ve şartlandırılmış koşullar altında prosesten alınan örnekler, laboratuvarda kalibrasyonu uygun olan ekipmanlarla eğitimli kişiler tarafından test edilip uygunluğu kayıt altına alınır.

Parçaların Final Kalite kontrollerinin, parçayı üreten operatörler tarafından yapılması hedeflenir. Prosesten çıkan parçalar, ilgili kalite operatörleri tarafından final kontrolü yapıldıktan sonra kasalanıp sevkiyat alanına yönlendirilir.

Kalite kontrol işlemi gerçekleştirilen laboratuvar…

Çalışma sırasında proseste bir farklılık oluşması (makine, ekipman, operatör, yetkilendirme matrisinde yeterli düzeyde olmayan ya da yeni eğitim alan), prosesin yeni devreye alınması (modifikasyon ya da yeni proje) ya da müşteriden ürün ile ilgili bir kalite şikayeti alınması gibi özel durumlarda Kalite Duvarı uygulaması devreye alınır. Bu durumda; üretilen ürünler, üretim ekibinin kendi kontrollerine (otokontrol) ek olarak ayrıca düzenlenmiş bir alana alınarak eğitimli kontrol operatörleri tarafından %100 görsel kontrole tabi tutulur. Bu işlemde hatalı parçaların ayıklanması ve müşteriye yeniden gönderilmesi hedeflenir.

Bu uygulamaların tamamını ve fazlasını kapsayan KYS (Kalite Yönetim Sistemi) uygulamaları ile kurulmuş bu sistemlerin uygun çalışıp çalışmadığı hem şirket içinde denetlenir, hem de bağlı olunan gruptan denetçiler ve uluslararası Kalite Denetçileri tarafından planlanmış zamanlarda denetlenir. Bunların çıktısı olarak çıkan uygunsuzluklar, açık noktalar ya da iyileştirilmesi muhtemel konular ayrı aksiyon planları ile takip edilir.

Share

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir