Çalışma yaparken veya kitap okurken odaklanamadığımdan, kendi kendime biraz şikâyet ettiğim zamanda karşıma çıkan kitaptır kendisi. Biraz inceledikten sonra kitabı satın aldım ve sonuç gerçekten harika oldu.
Kitap; odaklanma becerisinin tanımını yaptıktan sonra bu becerimizi nasıl kaybettiğimize değiniyor. Fakat endişelenmeye gerek yok, beceriler körelebildiği gibi yeniden gelişebilir… Kitap 2. Bölümde bunun yöntemlerinden bahsediyor. Bu yöntemleri istikrarlı bir şekilde uyguladığımızda, gerçektende işe yarıyor. Bu yöntemler bizi öyle çok zorlayacak kompleks şeyler değil, aslında az çok bir şekilde bildiğimiz ama göz ardı ettiğimiz yöntemler. Kitap bize bu yöntemleri tekrar, bilimsel ve ikna edici bir şekilde hatırlatıyor ve daha da geliştirmemiz için eklemeler yapıyor tabii ki.
Yazar kitapta özellikle bu becerinin, dijital dünyanın gelişmesiyle olumsuz yönde etkilendiğine de değiniyor. Aslında hepimiz az çok sosyal medyanın bize etkilerini gözlemleyebiliyoruz. Kitabın 3. bölümünde ise bize sosyal medya ve odaklanma becerimiz arasında nasıl bir bağ olduğunu ve bunun denetimini nasıl yapabileceğimizi de anlatıyor.
Ben de kitaptan derlediğim birkaç önemli noktayı bu yazımda paylaşmak istedim. Buyurun aşağıda.
Git gide genişleyen dijital ayrışmanın kazançlı sektörlerinde yer alabilmek ve yeni ekonomide başarılı olabilmek için aşağıdaki iki temel kabiliyet hayati önem taşımaktadır.
- Zor işlerde çabucak ustalaşmak.
- Hem nitelik hem de hız bakımından seçkin düzeyde üretim.
Pürdikkat çalışabilme kabiliyetini tam anlamıyla edinemediğimiz sürece, zor şeyleri öğrenmekte veya seçkin düzeyde üretim yapmakta zorlanırız.
Maksatlı çalışma
Maksatlı çalışmanın gerektirdiği iki şey vardır:
- Bütün dikkatinizi, geliştirmeye çalıştığınız belli bir beceri yada derinlemesine kavramaya çalıştığınız bir düşünce üzerine yoğunlaşmanız.
- Dikkatinizi en verimli olduğu noktada tutabilmek için yaklaşımınızdaki eksikleri gidermenizi sağlayacak geribildirimler almanız.
Aynı anda birden fazla şeye yönelen dikkat, maksatlı çalışmanın gerektirdiği odaklanmış dikkatin zıddı sayılabilir. Bu sebeple maksatlı çalışma için gerekli olan iki unsur çok önemlidir.
(Yüksek kaliteli iş miktarı) = (Harcanan zaman) X (Dikkat yoğunluğu)
Pürdikkat Çalışma Metodları
Keşiş Yaklaşımı: Bu yaklaşımda, pürdikkat çalışmaya azami ölçüde vakit ayırabilmek için yüzeysel sorumluluklar ya bertaraf edilir ya da yok denecek kadar aza indirilir. Keşiş yöntemi bir nevi çalışma inzivası gibidir. (Bu yöntem benim en sevdiğim verim aldığım bir yöntem diyebilirim. Kütüphaneler bunun için ideal)
Çift Modlu Yaklaşım: Yöneticilere daha uygun bir yöntemdir. Bu yaklaşımda sizden beklenen şu; zamanınızı ikiye bölün ve bir bölümünü yalnızca ve bütünüyle pürdikkat çalışmaya ayırın. Geri kalan zamanda da ne istiyorsanız onu yapın.
Ritmik Yaklaşım: Pürdikkat çalışmaya her defasında rahatlıkla başlayabilmenin en kolay yolu, bunu rutin alışkanlıklardan biri haline getirmek. Yani bu yaklaşımda amaç, bu alışkanlığı bir ritme oturtmak, çalıştığımız konuda derinleşmek.
Bir diğer ritmik yaklaşım yöntemi de günlük pürdikkat çalışma oturumuna başlama saatini önceden belirlemektir. Bu tür ön kararlar çalışırken kaydettiğiniz ilerlemeyi görmenizi sağlayan görsel işaretlerinkine benzer bir işleve sahiptir.
Gazeteci Yaklaşım: İş programında oluşan herhangi bir boşluğu pürdikkat çalışmayla doldurma yöntemine gazeteci yaklaşımı denir. Pürdikkat çalışmanın henüz ilk basamağında olanlar için uygun değildir. Yüzeysel modda çalışan bir zihni, bir çırpıda derinleştirebilmek, kendiliğinden olacak bir şey değil. Gazeteci yöntemi denmesinin sebebi de bu aslında, bir yandan haberler ve çekimlerle ilgilenirken bir yandan bulduğu ilk boşlukta odaklanıp geliştirmek istediğim konuya yönelebilmeleri gerekiyor.
Kitabın son bölümünde sosyal medya kullanımı ile ilgili bazı yöntemlerden bahsediyor. Bu ve diğer bütün bölümleri aktarmayı kitabın kendisine bırakıyorum.
Yazarın kısaca değindiği bir TEDx videosunu da buraya bırakayım. (Türkçe alt yazı mevcut)